TroTro maakt het verschil in Ghana

Renovatie streekschool Hwidiem van start!

Dankzij inspanningen tijdens de Vastenactie van 2011 door vrijwilligers van onze partner Wijchen WereldWijd kan de streekschool in Hwidiem eindelijk van sanitair worden voorzien en kunnen de vloeren worden gerenoveerd. Jarenlang is geprobeerd om hiervoor de financiën beschikbaar te krijgen en nu is het eindelijk zover.

Vaklieden geselecteerd
In februari jl. is samen met onze lokale vertegenwoordiger Thomas Donkor een metselaar geselecteerd die het toiletgebouw gaat bouwen en de vloeren gaat renoveren. Er is ook een loodgieter geselecteerd die het watersysteem met wastafels gaat aanleggen. Met beide vaklieden zijn onze eisen besproken en zijn prijsafspraken gemaakt. Het schoolbestuur is uitgelegd wat de bedoeling is en er zijn afspraken gemaakt over (onbetaalde) hulp door ouders en de leerlingen van de Junior High School voor het ongeschoolde werk in het project, zoals het graven van de fundering, het lossen van zaken cement, etc.
Het project moet voor 1 juni klaar zijn.

Eindelijk sanitaire voorzieningen…
De streekschool is door TroTro gefaseerd gebouwd tussen 1998 en 2002.
Bij de bouw was er in Hwidiem nog geen waterleiding, die is er tegenwoordig gelukkig wel. Voor meer informatie kijk op: Waterleiding in Hwidiem.

Schone handen zijn natuurlijk een must om allerlei ziektes te voorkomen. Leerlingen moeten daarom hun handen kunnen wassen, zodat ze dit als gewoonte aanleren. De school moet dan natuurlijk wel de voorzieningen daarvoor hebben, en die krijgen ze nu!

..... en een eigen toilet!
Vanwege budgettaire beperkingen is het er nooit van gekomen om ook een eigen toilet bij de school te bouwen. Aanvankelijk konden leerlingen en docenten gebruik maken van een vlakbij gelegen latrine maar deze is alweer meer dan vijf jaar geleden gesloten. Nu moet er een kwartier gelopen worden naar het dichtstbijzijnde publieke toiletgebouw. Een eigen voorziening voor de school is dan ook hard nodig. Ook dit zal in het project worden gerealiseerd, er komt op het schoolterrein een speciaal voor de tropen geschikte toiletgebouw, een zogenaamde KVIP, zoals TroTro er inmiddels al 6 gebouwd heeft.
Zie ook: Betere sanitaire voorzieningen, minder kindersterfte.

Waarom is nu al renovatie nodig?
Al snel na afronding van de laatste bouwfase (de kleuterschool) bleek dat er door de aannemer bij de eerdere fases, de basis- en junior secondary school, geen bewapening in de cementen vloeren was verwerkt. Bovendien was er te weinig cement gebruikt bij het storten van de vloeren. Hierdoor ontstonden er geleidelijk groet gaten in de vloeren. Helaas bleek de naam van de aannemer ‘Haas’, het bedrijfje was failliet toen herstel van het werk geclaimd werd.

Het onderhoudsfonds van de school was veel te klein om het probleem op te lossen.

TroTro renovatie streekschool Hwidiem
TroTro renovatie streekschool Hwidiem
TroTro renovatie streekschool Hwidiem
TroTro renovatie streekschool Hwidiem